KOLIK STOJÍ ŽIVOT V LONDÝNĚ

22:31

Velká Británie je obecně dražší, než Česká republika. O tom není pochyb. A už žádných pochyb není o tom, že Londýn je jedno z nejdražších měst na světě. Jak tedy vystačit s financemi, které si je člověk schopný našetřit, ve městě, kde život stojí podle odhadů cca £1800 měsíčně?



On život v Londýně sám o sobě není levný, ale samozřejmě tomu taky odpovídají platy. Člověk tu bude začínat s cca £1500–£2000 na měsíc, takže samozřejmě prostor na to vyjít s penězi, stejně tak jako ještě něco málo ušetřit, tu je. 

Ráda bych se změřila na to, kolik utratíme za "Londýn" my. Jsme mladý pár, který se do Londýna přestěhoval před necelým půl rokem. Peníze nám zatím nedošly a žijeme si spokojeně. Před odjezdem do Londýna jsme plánovali, kolik asi za měsíc utratíme, a to na základě našich předchozích zkušeností a mnoha hodin hledání na internetu, kolik co v Londýně stojí. Proto bych Vám zde ráda přiblížila, jaké ceny můžete v Londýně očekávat, a kolik budete asi tak potřebovat peněz na zachování nějaké životní úrovně. 

UBYTOVÁNÍ
Ubytování je 100% nejdražší položka na celém rozpočtu. Ceny ubytování se odvíjí od dvou nejdůležitějších proměnných:
  • Vzdálenost od centra – Londýn má sám o sobě rozlohu zhruba 3x větší než Praha. Nejlépe se člověk zorientuje o vzdálenosti od centra pomocí zón hromadné dopravy. Centrum samotného Londýna jsou zóny 1 a 2. Zóny 3 až 5 jsou stále ještě Londýn, ale v zóně 5 se dostáváte hodně na okraj. Zóny 6 až 9 jsou periferie Londýna, většina z nich už ani nemá londýnské PSČ. 
  • Požadavky na velikost – v Lodnýně se pronajímají nemovitosti různých velikostí – od sdíleného pokoje s dalším člověkem po byty a domy. Zde záleží na vašich preferencích, chcete bydlet v bytě s dalšími lidmi, které neznáte? Nebo si budete hledat celý byt, který si pronajmente s přáteli společně? Nebo chcete samostatný byt? 
Pokud váháte, jakou částku započítat do rozpočtu, doporučuji počítat £1000 na měsíc i s inkasem za pár (tedy energie a internet). Ceny se hrozně špatně odhadují, ale zkuste se podívat na http://www.rightmove.co.uk/ nebo https://www.spareroom.co.uk/ a určitě se více zorientujete v tom, co se za jakou cenu dá dostat.   

Zároveň je potřeba započítat tzv. Council tax, což je daň městské části za to, že udržuje okolí, vyváží odpad, a tak dále. Tyto se odvíjí hodně od toho ve které části jste a dalších parametrů, obecně bych ale řekla že £150 za měsíc je poměrně dobrý odhad a pravděpodobně vám ještě něco zbyde. Tato daň se platí za každého člověka v domácnosti, pokud nejste student.

Samozřejmě že platí jednoduchá úměra – čím levnější bydlení, tím dále od centra, případně tím menší. Každopádně než podepíšete smlouvu nebo dáte do ruky někomu peníze za jakékoliv bydlení, běžte se na něj nejdřív pořádně podívat. Ono totiž "útulné studio s výborným světlem" často neznamená to, co by si člověk představil, ale spíše vypadá nějak takhle:


DOPRAVA
Doprava je určitě druhá největší položka, se kterou musíte počítat ve svém rozpočtu. Aktuální ceny týdeních, měsíčních nebo ročních jízdenek najdete na internetu, každopádně zase platí úměra – čím delší cestování, tím dražší doprava. Londýn se také snaží o to, aby lidé neplatili zbytečně moc za jejich cestování, proto je určitě dobré si spočítat, kolik člověk ve skutečnosti projezdí a zda se mu vyplatí kupovat týdenní jízdenka například. 

Pokud plánujete bydlet nějak rozumně a cestovat do centra, doporučuji započítat na cestování cenu týdenní jízdenky – £40. Tedy na měsíc £160 na cestovné za osobu. 

STRAVOVÁNÍ
Jídlo je věc, na které se dá samozřejmě nejvíc ušetřit, ale také nejvíc utratit. Záleží v jakém obchodě nakupujete, zda si každý den vaříte oběd nebo kupujete svačiny, a tak dále. 

Původně jsme v našem rozpočtu počítali s £200 na měsíc, ve skutečnosti se ale dostáváme někam ke £130 na měsíc za dvě osoby. Nakupujeme převážně levnější (což ale, poměrně paradoxně, neznamená méně kvalitní – šunka s 98 % masa, no kdo to má) potraviny a příležitostně si kupujeme obědy mimo domov. Zároveň nakupuju bezlepkové potraviny kvůli dietě, které mě vyjdou na cca £20 za měsíc (počítám sem jenom speciální bezlepkové chleby, špagety a těstoviny). 

Pro zajímavost – uvařené jídlo doma stojí cca £0,5, zatímco jídlo koupené venku (sendvič s pitím a nějakou svačinou) stojí cca £3. 

TELEFON
Telefon je tady doslova za hubičku. Platíme cca £12 na měsíc za jeden účet, přičemž tam máme smsky a minuty, které nemáme šanci provolat ani propsat a myslím, že 4GB internetu.

OSTATNÍ ÚTRATY
S tímto základem se samozřejmě dá žít, člověk si ale občas rád koupí něco na sebe, zajde na drink nebo do divadla. Hrozně moc záleží na vašem životním stylu a co jste případně schopni omezit, pokud chcete nějaký peníz ušetřit. Samozřejmě, že povyražení je v Londýně mnohem dražší – cca £4-7 za pivo v hospodě, drink za minimálně £10. Každopádně třeba muzea jsou zadarmo a procházky po Londýně taky nic nestojí.

SUMA SUMÁRUM
Odhadnout celkové výdaje je vždycky hrozně těžké a nakonec na to přijdete až po několika měsících, až se všechno ustálí. Každopádně dle mých propočtů bych doporučovala počítat s:
£850 na měsíc pro jednotlivce
£1500 na měsíc pro pár


You Might Also Like

0 komentářů