PRVNÍ TÝDEN V LONDÝNĚ

22:50

Tak jsme tady. Doopravdy. Jako fakt. Ono se to nezdá, když člověk letí na místo, kde už tolikrát byl. Dvě hodinky v letadle, potká se s lidma, který zná... Akorát má trošku víc kufrů.

Prvních pár dní jsme strávili na severu Londýna u kamarádů. V krásným menším domečku, v místě kde by člověk nepoznal, že je v Londýně, kdyby kolem něj neprojel čas od času červený dvoupatrový autobus a černý taxík.

Hned druhý a třetí den jsem měla aktivity ve škole, která je mimochodem skvělá. O tom ale asi až někdy příště. Hodinová cesta autobusem tam a hodinová zpátky. Na to si člověk ale rychle zvykne, zvlášť, když nahoře vepředu je téměř pokaždé volno. A nahoře v autobuse vzadu je to taky zážitek – člověk má pocit, že se autobus musí v každé zatáčce převrátit.


čtyřproudkový silnice a stejně jsou zasekaný

Třetí den jsem se stěhovali do airbnb. Dovézt čtyři kufry autem na letiště a autem z letiště byla docela hračka. Ale dovézt je ve špičce přes kousek Londýna, to je teprv pořádná sranda. S třema přestupama jsme se konečně dostali na místo, do našeho malého pokojíku, kde kufry zabírají zhruba tak celej pokoj. To doufám omlouvá, že střídám už týden dvě trička, dva svetry a bundu. Druhou bundu už jsem dokázala někde ztratit.

Od té doby začal teprv pořádný shon – do týdne si totiž musíme najít ubytování. V rozumné vzdálenosti od dvou škol a za rozumný peníz. Rozumná vzdálenost by šla, s tím rozumným penízem by to bylo horší. Pro představu, nájem studia (což je vlastně pokoj, kde skáčete přímo do postele, na jednu stranu se svalíte do kuchyně a na druhou do koupelny) nebo jednopokojového bytu na severu Londýna (třeba 30 minut metrem od centra) vyjde na 1000 liber měsíčně. Nájem dvoupokojového bytu, který by se vešel do 1500 měsíčně, je snadné sehnat asi tak stejně, jako vyčarovat z klobouku králíka.


obývák za 1500 liber může vypadat takhle...


...a nebo taky takhle

Zatím jsme viděli 4 byty, z toho jeden byl velice zajímavý projekt "co-living" neboli takové bydlení na kolejích pro dospěláky. Pro jednoho člověka by to bylo určitě super a zajímavý, ale pár by se v té krabici od bot asi horko těžko vyspal, natož ubytoval na rok. Z těch dalších bytů byl zatím jenom jeden hezkej – prosvětlenej, poměrně velký pokoje a dost společných prostor. Jenomže, háček je v tom, že pokud člověk nevydělává, potřebuje bristkého ručitele. Který se ale těžko shání, pokud nemáte v Británii příbuzné nebo někoho, kdo by za Vás byl ochotnej ručit třeba za 20 000 liber. Takže máte další možnost – zaplatit 6 měsíců nájmu předem. A obvykle po pár měsících ten zbytek k tomu. Takže člověk, aby se tu ubytoval, by měl ideálně přijet s několika miliony v kapse.

Zítra máme několik dalších viewings. Snad se nám podaří nají něco, co vyhovuje všem našim možným kritériím. Vypadá to ale nadějně. :)

You Might Also Like

0 komentářů