PRVNÍ DVA TÝDNY VE ŠKOLE

22:51

Mám za sebou první dva týdny ve škole, jeden týden "induction" a jeden týden výuky. A jsem, jak to říct jednoduše.. nadšená!

Studuji magisterský obor "People Management and Development", tedy vlastně lidské zdroje. Program je na škole čerstvě přepracovaný a evidentně si na něm dali opravdu záležet. Vyučující byli vybraní tak, aby nám dali nejen akademický základ, ale i poznatky z praxe (jeden z vyučujících, který vyučuje "People Analytics", vůbec není učitel, ale přednáší People Analytics HR profesionálům). Během roku máme naplánováno několik akcí, které nám mají poskytnout příležitost zlepšit se v oboru a setkat se s kapacitami našeho oboru na akademické půdě. Mimo jiné máme členství v CIPD, což je celosvětová organizace sdružující lidi pracující v HR. 


Jak jsem říkala, první týden jsme měli "induction". Jednalo se o úterý až sobotu plnou přednášek o našem oboru, o tom, jak vše funguje a o předmětech, které budeme během roku mít. Tím pádem jsme také měli možnost seznámit se se spolužáky – v mém případě 20 holek. Na našem oboru je 10 lidí a na druhém, velice podobném oboru se zaměřením na mezinárodní HR, je dalších 10 lidí. 

Tohle je něco, co mi v ČR opravdu chybělo. Možnost potkat se se spolužáky, nebo třeba jenom taková maličkost, že se vás učitel zeptá na jméno a odkud jste. Možná se to děje na některých menších oborech, ale mně to chybělo i třeba při výuce angličtiny, kde jsem první půlku semestru netušila, jak se moji spolužáci jmenují. 


Výuku mám nakonec jen dva dny v týdnu. I když se to může zdát málo, je to uzpůsobeno tomu, abychom se mohli ve zbývajícím čase věnovat tomu, co nás posune dále – ať už je to samostudium z učebnic, chození na různé další přednášky, psaní diplomky nebo práce v oboru.


První čtyři týdny budeme mívat jeden den přednášky ze všech možných částí HR, abychom byli všichni na stejné vlně a měli alespoň podobné povědomí o HR. Není to tady totiž tak, že by všichni právě čerstvě dostudovali bakalářské studium v HR. Těch, kteří právě dostudovali bakalářské studium a v něm by studovali HR je pomálu. Zhruba 40 % lidí právě dostudovalo bakaláře a zbytek má již několik let pracovních zkušeností. Dvě holky mají dospívající děti, manžele, práce, atd. 


Během "induction" týdne byl také tzv. Freshers week. Tedy týden určený pro nové studenty školy. Ve společných prostorech měly všechny studentské organizace stánek a nejen ty, mezi vystavovateli bylo také spoustu firem nebo lokálních organizací, které buďto pomáhají novým studentům a nebo se do nich můžou nový studenti zapojit. Amazon si třeba přišel postavit obrovský iglů. Domino rozdávalo pizzu zadarmo. A Security kampusu rozdávala zařízení, který po zmáčknutí tlačítka vydávají hlasitý zvuk, aby přilákaly pozornost, pokud se něco děje, nebo zastrašili "útočíka". 


Tohle je něco, co mi na české škole opravdu chybělo. Možnost seznámení se jinak i než jen přes párty. Možnost dozvědět se o tom, co všechno nabízí škola a firmy nebo organizace v okolí. Možnost zjistit něco více o oboru, který budete studovat. Zjistit, jak funguje knihovna, kde co najdete a na koho se obrátit. Věřím, že spousta českých univerzit to dělá, nebo to dělají alespoň nějaké obory. Ale pořád máme obrovské množství oborů, které produkuje lidi s tituly a pořád máme obrovské množství lidí, kteří chodí na univerzitu proto, aby měli těch pár písmenek před jménem. 

You Might Also Like

0 komentářů