O TOM, JAK JSME HLEDALI BYT

22:51


Do Londýna jsme přiletěli přesně před měsícem. Prvních pár dní jsme bydleli u kamaráda a poté jsme měli na týdne domluveno Airbnb. Že si za ten týdne najdeme byt. Původně nás bylo 5 lidí – 2 páry a jeden kluk.

Když jsme se přestěhovali na Airbnb, měli jsme už najitých pěkných pár bytů nebo rovnou celých domů, které by nám vyhovovaly, ať už cenově, tak i vzdáleností od našich škol a metra. Další den jsme se šli podívat na koncept „co-living“. Jedná se vlastně o takový hotel, kde se dlouhodobě bydlí, případně koleje pro dospělé. Obvykle tam bydlí mladí lidé, kteří právě vstoupili na pracovní trh a mají práci v Londýně. Ve svém pokoji jenom spí (pokoj je velikosti menšího hotelového pokoje) a zbytek času tráví v práci a nebo ve společných prostorech, které jsou opravdu vymakané – je tam sauna, herní místnost, kino, velké společné kuchyně a podobně. Koncept je to opravdu zajímavý a bylo by určitě fajn si tam zkusit nějakou dobu bydlet, ale na 12 měsíců by to pro nás nebylo vůbec přijatelné. Každopádně druhý pár se tam rozhodl bydlet, a tak jsme zůstali na hledání společného bydlení ve třech.

V tu chvíli začalo obvolávání bytů, které se nám líbily, a prohlídky. Bytů jsme mohli obvolat několik desítek a také jsme jich alespoň 10 viděli. Spousta z nich vypadala nějak takhle:

Rozkládací gauč v obýváku za 360 liber na týden.

Když už jsme našli byt, který by vyhovoval našim požadavkům (tedy že měl 3 pokoje, nebyl maličkatej, mokrej a nestál jmění), začaly problémy s gurantorem. Koncept pronajímání bytů v Anglii vysvětlím někdy později, ale bylo to pomale náročnější, než najít samotný byt.

Když už jsme našli byt, který by se nám líbil, poslali jsme na něj nabídku. A čekali, jestli landlord nabídku přijme. A čekali a čekali, ptali se agenta, který nám často odpověděl, že landlord je busy. A pak nám řekli, že landlord si vzal někoho jinýho.

Pak konečně přišel byt, který se nám líbil úplně vším. Poslali jsme na něj nabídku a landlord ji přijal, tudíž se dalo do pohybu všechno ostatní. Smlouvy, deposity, a kdoví, co všechno. To samo o sobě trvá taky pár dní. Takže jsme znovu na pár dní (už po druhým Airbnb) byli bezdomovci.  


Každopádně jsme se po asi 3 týdnech v Londýně, bez stabilního zázemí, sdílených kuchyní a stěhování 60 kil zavazadel konečně nastěhovali do vlastního. Byt je krásnej, velkej, světlej, suchej a blízko čehokoliv bychom si mohli přát.

Takže konečně bydlíme, máme na další rok kde bydlet a i když žijeme ve funkčním provizoriu, co člověk víc potřebuje. 

You Might Also Like

0 komentářů