O TOM, JAK SE DOSTAT NA UNIVERZITU V UK, ČÁST II.

22:52

JAK NAPSAT DOBRÉ PERSONAL STATEMENT

Vysoké školy v UK nepožadují, alespoň z větší části, přijímací zkoušky. Na co se ale dívají, tak je vaše Personal Statement. Je to vlastně takový motivační dopis, proč chcete studovat obor, který jste si vybrali, proč zrovna v Anglii a proč zrovna na jejich univerzitě. 

Napsat dobrý personal statement může být docela oříšek, zvlášť, pokud jste nikdy nepsali motivační dopis do práce, a nebo jenom zkrátka nemáte to správné naladění na vymyšlení zajímavých slovních obratů. 

Předem bych chtěla říct, že nejsem žádný expert na psaní Personal Statement, ani na angličtinu, ale moje výtvory evidentně zaujaly, a proto bych se s Vámi chtěla podělit o to, jak takový Personal Statement sestavit.



OSLOVENÍ
Vzhledem k tomu, že jsem nevěděla, kdo bude personal statement číst, zvolila jsem neutrální oslovení:

"To Whom It May Concern,".

Určitě by šlo použít i "Dear Madam or Sir" nebo jakékoliv jiné neutrální oslovení. 

PRVNÍ VĚTA
Celý dopis jsem otevřela větou 

"I am writing to you in order to apply for studying at Middlesex University in London." 

Rovnou k věci, aby bylo jasné, co vlastně chci. Spousta návodů by vám poradila začít s co nejvíce zajímavou větou, ale pokud na žádnou nemůžete přijít, slušné oznámení toho, co vlastně chcete, je více než dostačující. 

PŘEDSTAVENÍ A ZKUŠENOSTI
Dále jsem pokračovala tím, že jsem se krátce představila. Víceméně jsem shrnula odkud jsem, mé dosavadní vzdělání a mé zkušenosti v oboru, na který jsem se hlásila. Pokud vás slovní spojení "zkušenosti z oboru" děsí, a máte pocit, že vlastně žádné nemáte, a že obor chcete studovat jenom proto, že se vám z nějakého nevysvětlitelného důvodu líbí, neděste se. To je také možné přeformulovat do toho, co vás motivuje. 

(zde s dovolením nebudu sdílet, co jsem do Personal Statement napsala, jelikož je tam poměrně dost osobních informací)

Pokud opravdu nevíte, co napsat do této části, zkuste popsat:
  • co studujete za školu
  • co vás ve škole baví za předměty
  • co děláte ve svém volném čase (a je to alespoň trochu relevantní k vybranému oboru studia nebo obecně ke studiu)
  • proč byste chtěli studovat ve vybrané/zemi městě (třeba že jste ho navštívili a moc se vám líbilo)
PROČ CHCETE STUDOVAT VE VELKÉ BRITÁNII 
Nejste první ani poslední, kdo by chtěl na vybrané škole studovat. Co vás vůbec přimělo přihlásit se na vysokou školu v Anglii? Co vás žene dopředu, že teď vůbec vyplňujete přihlášku. Proč jste ochotni zaplatit pomalu celoživotní úspory za rok školy v zahraničí, která pro vás bude těžší, než doma, jelikož budete v úplně cizím prostředí a s omezenou znalostí jazyka? Sepište to do pár vět, abyste ukázali, že je pro vás studium ve Velké Británii tou nejlepší volbou. 


"I am persuaded that education in the United Kingdom would provide me with a great opportunity for my development since I find the British educational system, as well as the course itself, very practically focused and covering Human Resources in a wider context of business. I am absolutely positive that being granted a place at Middlesex University would significantly improve my employability and open opportunities for possible entrepreneurship in the future."

PROČ CHCETE STUDOVAT PRÁVĚ NA VYBRANÉ ŠKOLE
Ukažte trochu snahy a udělejte si nějaký menší research o vybrané škole. Proč jste si vybrali danou školu? Co vás na ní zaujalo? V této části máte šanci ukázat, že si umíte najít potřebné informace a přemýšlet o nich v širším kontextu. A i pokud to byly jenom webové stránky, které vás přesvědčily, popište to ve váš prospěch, například, že se vám líbí, jak univerzita komunikuje se studenty a s veřejností a že to ukazuje její zaměření právě na lidi, což se vám líbí. 

"As Middlesex University has a rich tradition for more than 130 years and is ranked very highly among other British universities, I believe that it is the best option that would provide me with thorough education as well as many opportunities for personal development. I also very much appreciate its involvement in Million+ Working Group, which signifies that the university constantly wishes to improve itself."

PROČ CHCETE STUDOVAT VYBRANÝ OBOR
Proč se vám líbí právě ten obor, který jste si vybrali? Jak vás vybraný obor podpoří v tom, co chcete dosáhnout v budoucnu? Zahrňte dva až tři předměty, které vás zaujaly, když jste si o oboru zjišťovali víc. 

"I would love to be enrolled in the postgraduate course Human Resources Management MA, thanks to which I would acquire necessary education to work in this field. I am extremely interested in optional subjects, especially Individual Learning and Development and Sustainability and Human Resources Management. I was always fascinated by personal development and learning abilities; therefore, I would like to gain more knowledge in this field. I am also eager to find more about Sustainable HRM, which I have never come across. I believe that due to my practical experience from ...., as well as my eagerness to study hard for the field that I am extremely interested in, I could be considered as a suitable candidate for this course. "

PROČ BY SI UNIVERZITA MĚLA VYBRAT PRÁVĚ VÁS
Každý máme své unikátní vlastnosti, zkušenosti a schopnosti. Univerzita nechce slyšet jenom to, proč studium bude dobré pro Vás. Chce slyšet také to, proč by si měla vybrat právě Vás a proč vy budete přínosem pro školu. Zaujaly vás spolky, studentské unie nebo cokoliv jiného? Napište to tam. Jste aktivní v jakékoliv oblasti, která by pro univerzitu mohla být přínosná? Zamyslete se nad tím, jak se nejlépe prodat.


"I also believe that being granted this opportunity, Middlesex University would acquire not only another international student but a dedicated, enthusiastic and active individual. I love being involved in extracurricular activities that enhance my personal and career development. During my studies, I would like to be involved in Students’ Union, which, as I believe, would significantly enhance my experience at Middlesex University. "

ZAKONČENÍ A POZDRAV
Zakončení bývá občas skoro tak těžké, jako správně začít dopis. Já jsem zvolila nejjednodušší:


"Thank you for considering my application."

Stručné a výstižné. 

Jako zavěrečný pozdrav máte na výběr z nepřeberně možností. Vyberte takové, které se Vám líbí, a podepiště se. Je dobré svůj Personal statement také vytisknout a podepsat, ale není to nutností. 






You Might Also Like

0 komentářů