DOPRAVA PO LONDÝNĚ – KOLIK STOJÍ?

12:03

Nedávno jsem strávila s Adélou (@adela_kot) spoustu času diskusí o tom, jak je nejlepší dopravovat se po Londýně, kolik co stojí a jak to vlastně všechno funguje. Tak se zrodil nápad sepsat tento článek, který bude velkým pomocníkem snad pro všechny z vás, kteří se chystají do Londýna na jakkoliv dlouhou dobu.
V prvé řadě – doprava po Londýně a placení za ni vypadá hrozně složitě, ale je to vlastně hrozně jednoduché. Jediné, s čím je třeba počítat, je vysoká cena dopravy. I když by tento článek měl být něčím jako návodem "jak ušetřit na dopravě" spíš to bude "jak za ni nezaplatit majlant".
Co tedy potřebujete o dopravě v Londýně všechno vědět?
  1. Po Londýně je možné dopravovat se mnoha způsoby
Klasické dvoupatrové autobusy známe všichni a to, že v Londýně jezdí metro, je asi taky známý fakt. Mimo to se můžete po Londýně dopravovat ještě overground, což je metro jezdící nad zemí, DLR, což je vlak bez řidiče a klasickými vlaky.

2. V Londýně se (většinou) platí podle zón
Londýn se rozprostírá na zónách 1-cca 5/6, jak už jsem psala v jednom ze svých dřívějších článků. Pokud jedete do Londýna na výlet, doporučila bych hledat ubytování v zónách 1-3, dál už se to snad ani nevyplatí a nebo budete trávit denně několik hodin na cestách. V Londýně si totiž rychle zvyknete, že půl hodiny metrem je vlastně kousek. Obecně platí, že čím víc zón projedete, tím více platíte. Toto neplatí v případě autobusů, kde je cena jednotná £1.50 za hodinu.

3. Za cestu můžete zaplatit dvěma různými způsoby
Za dopravu můžete platit dvěma způsoby – buď si koupit Oyster card, na kterou si nahrajete jízdenku a nebo platit Pay As You Go, tedy platíte svoji bezkontaktní platební kartou a zaplatíte pouze to, co projedete. Na Pay As You Go platí zároveň skvělá vychytávka, tzv. Daily/Weekly Cap. Ten zajišťuje, že za den nebo týden zaplatíte za cestování maximálně danou částku. To znamená:
  • Pokud projedete za den menší částku než je Daily/Weekly cap, započítá se vám pouze daná částka. To se vám podaří především v případě, že pojedete za den pouze dvě cesty, tedy tam a zpátky například.
  • Pokud projedete za den větší částku než je Daily/Weekly cap, započítá se vám částka toho Daily/Weekly cap. To znamená, že třeba můžete jet 10 cest za den, ale pořád budete platit fixní částku.
Částka Weekly cap se shoduje s částkou, kterou byste zaplatitli za týdenní šalinkartu. Což znamená, že buďto si můžete koupit šalinkartu, za kterou na začátku zaplatíte jednorázově například £40 a nebo budete platit těchto £40 průběžně. Může se ale stát, že některý den pojede kratší cestu nebo třeba půjdete pěšky, a tím pádem se na těch £40 ve výsledku ani nedostane a zaplatíte méně.
Na co je ale potřeba si dát pozor je to, že Weekly cap platí pouze pro pondělí až neděli – tedy pokud jedete do Londýna na jakkoliv jiný termín, například od středy do úterý, Weekly cap se vám nebude načítat a v tomto případě se vyplatí koupit si týdenní šalinkartu.
Vím, že tohle je trošku kostrbaté vysvětlení a tak to pro jistotu všechno ještě shrnu:
  • Pokud jedete do Londýna na kratší dobu než 5 dní, vyplatí se vám platit vaší bezkontaktní platební kartou. Buďto zaplatíte jenom to, co doopravdy projezdíte, a nebo pokud budete jezdit několikrát denně, nezaplatíte za cestování více, než fixní denní částku.
  • Pokud jedete do Londýna na týden odpondělí do neděle, vyplatí se vám platit vaší bezkontaktní platební kartou. Buďto zaplatíte jenom to, co doopravdy projezdíte, a nebo pokud budete jezdit několikrát denně, nezaplatíte za cestování více, než fixní denní částku.
  • Pokud jedete do Londýna na týden v jiném termínu (například středa až úterý), vyplatí se vám koupit si týdenní šalinkartu, kterou si nahrajete na místní Oyster card (tu dostanete za vratný poplatek (myslím že £5) na jakékoliv stanici metra nebo vlaku a myslím si že i v různých menších pouličních obchodech).
  • Pokud jetede do Londýna na dobu delší než týden, vyplatí se vám zkombinovat předchozí možnosti dle vašich plánů.
A tady najedete aktuální ceník Transport for London: http://content.tfl.gov.uk/adult-fares-2018.pdf. V levém sloupečku si najdete zóny (například 1-3) v řádku pak vidíte všechny ceny.
A jak se vlastně v Londýně "cvaká"?

Na naprosté většině zastávek metra nebo vlaku najedete turnikety. Po pravé ruce budete mít vždy žluté kolečko (dole na obrázku), ke kterému se přikládá platební karta nebo Oyster card. Oranžově svítící světýlko se změní na zelené, přístroj jednou pípne a vy můžete projít. Případně se rozsvítí červěné světýlko a přístroj dvakrát pípne, to signalizuje chybu – zkuste kartu přiložit znovu a pokud se to nepovede ani po několikáté, bude asi někde problém.

Při výstupu v zastávkách si musíte zase "odcvaknout" – přiložit kartu zase ke žlutému kolečku. Většina zastávek vlaků nebo metra má turnikety, pokud turnikety ale neuvidíte, někde bude stát přístroj o samotě – jako na obrázku. Při každém nástupu a výstupu musíte kartu přiložit, jinak by vás buďto mohli chytit revizoři (kteří jsou především v zastávkách, kde turnikety nejsou) a nebo by se vám započítala dražší cesta.

IMG_4526.JPG

Pokud pojedete autobusem, nastupuje se předními dvěřmi a kartu přikládáte ke stejnému žlutému kolečku – to je po levé straně u řidiče. Při výstupu už kartu nepřikládáte a vystupujete zadními dveřmi.

Doufám, že tento návod alespoň někomu pomůže při plánování cest po Londýně. Pokud budete mít nějaké otázky, tak se ptejte!

You Might Also Like

0 komentářů